120 g bílků, pokojové teploty (asi 4 bílky)
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička octa
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
Troubu předehřejte na 100-110 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Pokud budete péct více plechů najednou, zapněte horký vzduch a teplotu nastavte na 90 stupňů.
Chcete-li mít všechny dortíky stejně veliké, nakreslete si zespodu pečícího papíru kolečka. Ty moje byly o průměru ca. 65 mm.
Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.
Stěrkou vmíchejte ocet, vanilkový extrakt a škrob, dobře promíchejte.
Těsto si přendejte do sáčku se špičkou a nastříkejte na plech. V jednom případě jsem použila řezanou špičku Wilton 1M, nastříkala jsem nejdříve dno a pak okraj. Ve druhém případě jsem použila hladkou trubičku a "misku" jsem vytvořila pomocí malých pusinek.
Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5-2 hodiny podle velikosti. Pokud pečete dva plechy na jednou, během pečení je alespoň jednou prohoďte. Na konci troubu vypněte a nechte v ní pusinky zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána.
Dokončení:
300-350 ml smetany ke šlehání (část smetany můžete nahradit mascarpone)
čerstvé ovoce
Smetanu vyšlehejte, já osobně cukr nedávám, protože pusinky jsou sladké dost. Pokud chcete smetanu pevnější a trvanlivější, můžete část (ca. 100-150 g) nahradit mascarpone.
Ušlehanou smetanu si přendejte do sáčku a nastříkejte na pusinky. Ozdobte čerstvým ovocem. Kousky ovoce můžete dát samozřejmě i dovnitř pod šlehačku, záleží, jak moc velké pusinky jste si upekli.
Pavlovy plňte až pár hodin před servírováním, aby se příliš nerozmáčely. Samotné pusinky si můžete upéct několik dní předem, uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě a nazdobit až později.
Recept zapůjčen z webu Víkendové pečení, Děkuji.