Francouzské větrníčky
Větrníčky (40ks)
125ml mléka
125ml vody
115g másla
špetka soli
-svaříme a přidáme 140g hladké mouky. Jakmile se těsto začne odpalovat ode dna, přendáme do robota a šleháme do mírného zchladnutí, potom zašleháme 5 vajec, jedno po druhém. Těsto přendáme do trezírovacího sáčku s hladkou širokou špičkou a stříkáme na plech bochánky asi 5cm velké. Navrch přitlačíme kolečko krustičky, které máme připravené v chladničce.
Krustička - 90g másla, 100g cukru krystal, 100g hladké mouky- spojit a rozválet mezi 2 pečícími papíry na placku asi 2-3mm silnou, dáme ztuhnout do ledničky asi na 15-20 minut.
Větrníčky pečeme 4 minuty na 200st. a 25 minut na 180st.C horkovzduchem. Vychladlé plním lžičkou slaného karamelu nebo čokoládové pasty (může být i ovocný rozvar) a ušlehanou šlehačkou s mascarpone a slaným karamelem.