Croissanty
500g hladké mouky
70g cukru krupice
8g soli
25g čerstvého droždí
5ks žloutků
250g vody
50g změklého másla
Z uvedených surovin zaděláme těsto, které dáme odpočinout na 10 minut do lednice. Mezitím rozválíme 300g studeného másla na čtverec o straně 20 cm a dáme do lednice.
Zchladlé těsto z lednice rozválíme na čtverec o straně cca 35-40cm, na střed na koso položíme rozválené zchladlé máslo a cípy těsta přeložíme do středu. Dáme do lednice na 10 minut zchladnout.
Dále rozválíme zchladlé těsto do obdélníku a přeložíme na 3díly. Dáme opět na 10 minut do lednice. Toto opakujeme ještě 2x. Poté těsto zabalíme pevně do folie a necháme minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
Těsto v lednici hodně nakyne, proto jsme ho pevně balili do folie. Rozbalíme a rozválíme těsto na obdélník s kratší stranou asi 25-30cm. Já jsem si těsto rozdělina na dva ks a udělala obdélníky dva. Obdélníky jsem nařezala na trojúhelníčky, celkem jsem jich měla 18ks. Necháme asi 30-45 minut na lince odpočinout (zakrýt folií nebo mikrosáčkem) a potom každý trojúhelníček zarulujeme od širší strany ke špičce a položíme na plech s pečícím papírem. Na plech necháme ještě zhruba hodinku nakynout, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme přibližně 15 minut na 185st. C. Já jsem pekla 4D horkovzduchem s přidanou párou asi 12-13 minut.