Podmáslový chléb celokváskový
Na rozkvas:
2PL žitného kvásku, 140g žitné chlebové mouky, 160g vody (3 hodiny na lince, pak odeberu 2PL kvásku na příště)
Těsto:
Celý rozkvas, 360g podmáslí s vodou (2:1), 480g mouky (špaldová, pšeníčná chlebová a pšen. hladká), 3lžičky soli, 3 kmínu, 2lžičky medu, 3PL olivového oleje, semínka - slunečnice, len.
Těsto zadělám v domácí pekárně na program těsto, potom ho přendám do mísy a přikryju. Nechám ještě 2 hodiny odpočinout a během této doby ho 4x po půlhodině přeložím. Potom těsto stočím, utáhnu a dám kynout do ošatky na 2-3 hodiny, pozor, nesmí překynout. Po vykynutí chleba opatrně překlopím na plech s pečícím papírem a přesunu do rozpálené trouby na kámen a peču prvních 15 min. na 230 st.C, poté stáhnu na 200 a peču ještě 25 - 30 minut podle potřeby.