Chléb z pšeničného kvasu Lievito Madre
150-170g kvásku LM
480g tekutin (voda+kefír)
550g mouky ( 200g pšeničná hladká +150g pšeničná celozrnná + 200g manitoba)
lžička medu
Dávám do domácí pekárny na program těsto, po 15 minutách přidám: 4čl soli, 2čl kmínu, 2čl lněného semínka, hrst slunečnice, 3pl oleje.
Nechám program dojet až do konce a potom těsto přendám do mísy vytřené olejem a zakryji. Po hodině překládám a ještě 2x to opakuji. Těsto musí 1,5 násobně zvětšit svůj objem. Poté těsto stočím do ošatky a dám na 12-16 hodin do lednice. Nejlépe přes noc. Potom ho nechám na lince než se ohřeje trouba na 250 st. C. Peču v hrnci pod pokličkou, 18 minut na 250st.C, 15 mintu na 190st.C a 10 minut s odkytou poklicí na stejnou teplotu.